Hoe is Shell zo bekend geworden?

Het is het begin van de week. Op naar een hele week heen en weer gaan naar werk. Om de hele week aan te kunnen heb niet alleen jij maar ook je auto energie nodig. Hoog tijd om even te gaan tanken. Je hebt de keus uit onder andere BP, Total, Texaco en natuurlijk de nummer 1 van Nederland genaamd Shell. Hoe is Shell de nummer 1 geworden? Lees snel verder! Wil je weten welke goedkope energieleveranciers er zijn? Volg dan de link en kom erachter welke energiemaatschappij bij jouw verbruik past.

Samuel & Co

Shell heeft tot de dag van vandaag circa 460 tankstations in Nederland. Dat zijn de meeste tankstations van een bepaald merk in Nederland. Hoe hebben zij dit bereikt? Het begon allemaal in 1830. In 1830 werd er een handelshuis opgericht in Londen met de naam Samuel & Co. Samuel & Co was een bedrijf die handelde in Japanse sierschelpen. Samuel & Co handelde voornamelijk met landen in Oost-Azië. Het bedrijf koos ervoor om uit te breiden en een plaats in te gaan nemen binnen de oliehandel. De oliehandel was nog volop in de groei en zat vol kansen. Samuel & Co handelde op dat moment dus in zowel schelpen als olie. Dit zorgde voor de naam Shell Transport and Trading Company Ltd.

N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum

Het N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij werd in 1890 opgericht op Sumatra. De Nederlandse overheid ondersteunde Nederlands Indië tijdens het boren naar olie. Zo werd er ook olie gevonden op Sumatra. Deze vondsten zorgde voor een groei van het bedrijf. Het bedrijf ging in 1907 een collaboratie met Shell Transport and Trading Company Ltd aan. Ze besloten samen verder te gaan onder de naam Koninklijke/Shell-groep.

Royal Dutch Shell plc

De Koninklijke/Shell-groep verdween in 2004 omdat de structuur van de samenwerking niet genoeg aansloot bij het moderne zakendoen. Beide partners werkten samen met een 40 -60 aandelenstructuur. Er was dus een scheiding tussen het Britse (Samuel & Co) en het Nederlandse (N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij) deel in de aandelen. De Koninklijke/Shell-groep zou voortaan doorgaan als de Royal Dutch Shell plc. Beide partners zijn hierna dus officieel een bedrijf geworden met hun hoofdkantoor in Den Haag.

Logo

Naast alleen in de naam werd de Japanse sierschelp ook verwerkt in de eerste versies van het logo. Het logo begon met een zwart wit versie van een mosselschelp en staat tegenwoordig beter bekend als een rood met gele jakobsschelp. Het zwart witte logo met een mosselschelp werd gebruikt voordat Shell zich meer ging richten op olie. In 1904 werd het logo in zoverre aangepast dat er voortaan een jakobsschelp zou staan. In 1915 werd er voor gekozen om de kleuren van het logo te veranderen in iets opvallends als rood en geel. Dit werd besloten omdat een zwart wit logo niet de aandacht van klanten zou kunnen trekken zoals andere tankstations deden met hun felle kleuren in die tijd. In 1960 werd het logo voor het laatst drastisch veranderd door de naam Shell compleet uit het logo te schrappen.

In het kort

Shell is dus indirect in 1830 opgericht onder de naam Samuel & Co als een bedrijf die handelde in Japanse sierschelpen. Hierna zijn ze uitgebreid naar de oliehandel wat zorgde voor de naam Shell Transport and Trading Company Ltd. Deze uitbreiding zorgde voor een samenwerking met het N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij in 1907. Ze gingen samen verder onder de naam de Koninklijke/Shell-groep. Tijdens deze samenwerking is de logo van Shell die tot de dag van vandaag bekend is ontstaan. Na bijna 100 jaar samengewerkt te hebben werd er gekozen voor een volledige fusie en ontstond het bedrijf de Royal Dutch Shell plc.

Net als Shell over al de jaren heen veranderd is veranderd de wereld ook om ons heen. We proberen duurzamer te leven en ook jouw auto kan duurzamer gaan leven door over te stappen naar elektrisch rijden.